Меню сайта
Форма вхіда
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
{IF}
Інші Новини
в мережі
Google.News
Google.blogs
Яndex.Блоги
RAMBLER
МЕТА.news
Новини на форумі ПОВСЕДНЕВНОСТИ: [17-03-2024] Онлайн ігри; [28-02-2024] Податкова служба; [07-01-2024] Нужны качественые инсектициды;
Последние Новини
[29-02-2012] Владимир Немировский: Поменяли только ко... (0)
[26-02-2012] У Вас есть в продаже "Брехунець&quo... (0)
[24-02-2012] Начальником Волчанской межрайонной ГНИ н... (1)
[22-02-2012] ГПУ возбудила уголовное дело относительн... (0)
[21-02-2012] Община адвентистской Церкви г. Волчанска... (0)
[20-02-2012] Председатель Старосалтовского поссовета ... (0)
[20-02-2012] Волчанский маслоэкстракционный завод нар... (0)
[20-02-2012] За взятку задержан судья Волчанского рай... (0)
[16-02-2012] Школьница пыталась покончить с собой из-... (0)
ВОВЧ@НСЬК Пт, 29-03-2024, 15:12
Вітаю Вас Гость | RSS
Что здесь изображено?  
 НОВОСТИ
Головна » 2011 » Березень » 3 » Как жил район в 1945 году
Как жил район в 1945 году
10:13
На сайте размещена подшивка волчанской районной газеты ВПЕРЕД за 1945 год. Смотреть по этой ссылке. Для просмотра djvu необходимо установить этот плагин.

По страницам газеты за 1945 год:

Трудящі Вовчанщини вітають червоних воїнів, які хоробро штурмують Берлін

З великим захопленням трудящі Вовчанщини зустріли повідомлення Радянського Інформбюро про те, що війська 1-го Білоруського та 1-го Українського фронтів увірвалися в центр німецько-фашистського лігва Берлін і добивають там німецьких звірів.
З самого ранку й допізна на всіх підприємствах, в установах, колгоспах, радгоспах пройшли багатолюдні мітинги.
Червоній Армії і її славному полководцеві Йосифу Віссаріоновичу Сталіну за нову перемогу десятки й тисячі робітників і колгоспників району ще раз продемонстрували свою готовність в інтересах фронту, батьківщини зробити все, що від них залежить. На честь вступу Червоної Армії в Берлін залізничники зобов'язалися відремонтувати понад план один кілометр колії, зменшити простої вагонів. Робітники Держолійзаводу № 4 зобов'язались дати країні додатково десятки тонн олії. Працівники Міськради у фонд штурму Берліна відрахували одноденний заробіток. Колгоспники артілей ім. Куйбишева, ім. Фрунзе та інші зобов"язались протягом п'яти днів посіяти цукрові буряки. На всіх ділянках робіт відчувається небувале пожвавлення, на підприємствах, в установах, колгоспах ірадгоспах зростає трудове піднесення.

Нова залізнична колія

Держолійзавод № 4 розташований за кілометр від залізниці. Це утрудняє доставку сировини та відвантаження готової продукції, викликає великі зайві витрати. Щоб уникнути цих безкорисних витрат і піднести продуктивність заводу, в цьому році тут вирішено збудувати залізничний тупик протягом півкілометра. Вже вивершено земляні роботи, підвозяться шпали, рейки. Використання заводської залізниці та вузькоколійки, яка буде проходити через місто, набагато знизить собівартість продукції і
дасть десятки тисяч карбованців економії за рік.

Більше уваги торфорозробці

В селі Покаляному є великі торфові родовища. Тут закінчені основні приготування до початку торфорозробочного сезону.Достроково проведено всі підготовчі роботи на болоті, є майдан для сушки й зберігання готової продукції. Механічний засіб набагато збільшує видобуток торфу, підвищує його якість. Тому ремонтові агрегату приділили велику увагу. Він достроково відремонтований і готовий до роботи. Для робітників  створені непогані умови, є достатня кількість спецодягу і взуття. На торфорозробках є гуртожиток, працює їдальня. Для стимулювання стаханойської праці утворено спеціальні фонди. Артіль "Червоний торфяник" цілком готова розпочати видобуток торфу. Але за відсутністю потрібної кількості робітників роботу ще не почато.  Згідно вказівок виконкому районної Ради депутатів трудящих торфорозробку робочою силою повинні забезпечити навколишні села.

На інкубаторній станції 

Після німецького „господарювання" у Вовчанську знову відбудовано інкубаторну станцію. Встановлено 3 великих інкубатори, в які можна одночасно закладати понад 15 тисяч яєць. Перша випробувальна партія випуску курчат дала хороші наслідки. Одержано 76 процентів курчат проти 65. За умов використання апаратури на всю потужність станція цілком упорається з виконанням завдань. Проте, це лише можливості, а фактично вихід курчат вже зараз поставлено під пряму загрозу зриву. В чому ж річ? Не зважаючи на те, що квітень є основним, найсприятливішим часом для здачі яєць на інкубатор, їх майже не здають.

Трудящі Вовчанщини вітають Червону Армію і її полководця Сталіна

Незвичайно, ще до світанку, 9 травня ожило місто.
Від будинку до будинку нашвидко одягнені ходили люди, збирались купами біля дворів. Вони в сотий раз з глибоким хвилюванням і великою радістю перепитували один одного:
—Ви чули? Кінець війни. Гітлерівцям капут.
Вітаючись з перемогою, з слізьми радості на очах, вони міцно тисли руки, цілувались.

В повітрі лунали вигуки: "Слава нашій непереможній Червоній Армії!". „Слава мудрому полководцеві Сталіну!" Швидко будинки прикрасились червоними рапорами. Стрілки годинника показують 5 годин 30 хвилин. Але вулицею Леніна не можна пройти. Сотні жителів скупчились навколо гучномовця. Кожен хоче сам, особисто, прослухати по радіо акт про воєнну капітуляцію Німеччини.
6 годин. Чіткий голос диктора Лівітана сповістив:  "Ми, нижче підписані,... "

Вулицю охопила гробова тиша. Немов завмерли сотні слухачів. Блискавкою облетіла довгождана вістка
про розгром ворога, про кінець війни. Тут же, біля гучномовця, знову пролунали вигуки в честь перемоги союзних військ, в честь рідного батька Сталіна.
Разом з сонцем на вулицях міста почали з'являтись барвисто прикрашені квітами, прапорами, портретами вождів колони демонстрантів. З незвичайно веселими піснями, музикою вони збирались на Базарну площу.

Ось, високо над головами, гордо майорять національні прапори союзних держав: Радянського Союзу, США і Великобританії. Між ними вишикується портрет Йосифа Віссаріоновича Сталіна, який підняв народи на боротьбу проти фашизму, розбив полчища німецьких звірів, дав свободу і щастя всьому волелюбному людству. Це колона педшколи, а за нею ще і ще десятки колон. На величезному майдані стало тісно.
Від імені райкому КП(б)У 1 районної Ради депугатів трудящих багатотисячний мітинг вітав секретар райкому КП(б)У т. Коваленко.

- Нарешті,—сказав він —ми діждались довгожданого радісного дня, дня розгрому ворога. Сьогодні
закінчилась кривава війна. Наш багатомільйонний народ, разом з народом союзних нам країн, святкує міжнародне Свято Перемоги.

Його вигуки: ,Хай живе ВКП(б)!" „Слава Сталіну!" вкриваються гучними оплесками. Один за одним на трибуну піднімались промовці. Від інтелігенції виступив т. Гончаренко, від райкому комсомолу—т. Золотко, від піонерів— т. Бибикова та інші. 

— Тепер, шановні друзі,— сказав стахановець Держолійзаводу № 4 т. Красовський,—і на нашій вулиці зійшло сонце. Війна закінчилась. Від імені свого колективу вітаю вас з перемогою. У мирних умових будемо працювати ще краще. 

Під гучні оплески і вигуки "ура" закінчився мітинг.
Такі, ж багатолюдні мітинги відбулись у всіх селах району. На відзнаку перемоги колгоспники від душі вітають червоних воїнів і великого Маршала Радянського Союзу товариша Сталіна. День Перемоги став справжнім багатоміліонним урочистим святом.

Дезертири навчання

В свій час гр. Потикун з села Юрченково, гр. Яковенко  з села Н.-Олександрівки. гр. Гайворонський та Павлов, з села II Гатище були мобілізовані в школу фабрнчно- заводського навчання № 6. Замість старанного навчання, вони часто порушували режим його, не виконували завдання. Нарешті вони самовільно залишили школу і прибули додому.
За дезертирство з навчання керівники з школи передали на них справу до Вовчанського народного суду. Днями нарсуд розглянув справу зривників навчання, довів їх злочин перед державою і засудив гр. гр. Яковенко, Гайворонського і Павлова, кожного на один рік тюремного ув'язнення, а Потикун на 6 місяців.

Працівники Вовчансьного автозагону одержали третю премію у Всесоюзному соціалістичному змаганні

В серпні працівники Вовчанського авгозагону "Союззаготтранс" працювали по-стахановському, в півтора рази перевяконали завдання по вивозці хліба. Розглянуто підсумки соціалістичного змагання автозагонів і ухвалено видати Вовчанському автозагону третю премію у Всесоюзному соціалістичному змаганні.

Вечірня школа дорослих 

У Вовчанську організовона і розпочала роботу вечірня школа дорослих. В цій школі без відриву від виробництва молодь, яка з різних причин не змогла навчатись у нормальній школі, може здобути освіту за 5-9 класів. Зараз тут навчається до 40 юнаків і дівчат.



до речі... . . . .
Що пишуть про це в Мережі: Яndex Яndex  Google Google Блоги Блоги Яndex.News Новини
Категорія: Інше | Переглядів: 1120 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0 |
Всьог коментарів: 0
Дописувати коментарі можуть лише зареєровані користувачі
[ Реєстрація | вхід ]
та користувачі В Контактi
Разделы новостей
Влада [170]
Фотоновини [9]
Економіка [92]
Спорт [35]
Культура [37]
Екологія [32]
Інфраструктура [59]
Політика [19]
Соціальний захист [10]
Суспільство [80]
ЗМІ [38]
До відома! [110]
Негаразди [374]
Інше [78]
х-Анонсы и планы [10]
х-Встречи [7]
Міні-чат
Опитування
На каком мониторе Вы обычно смотрите этот сайт?

[ Результаты · Архив опросов ]

Всего ответов: 184
Друзі сайту

наша кнопка
Волчанск (Украина) - сайт земляков

Статистика

Онлайн всього: 1
Гості: 1
Користувачі: 0
Copyright "Bank e-Day" © 2024