Меню сайта
Форма вхіда
Календар
«  Вересень 2006  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Пошук
{IF}
Інші Новини
в мережі
Google.News
Google.blogs
Яndex.Блоги
RAMBLER
МЕТА.news
Новини на форумі ПОВСЕДНЕВНОСТИ: [01-04-2024] Онлайн ігри; [28-02-2024] Податкова служба; [07-01-2024] Нужны качественые инсектициды;
Последние Новини
[29-02-2012] Владимир Немировский: Поменяли только ко... (0)
[26-02-2012] У Вас есть в продаже "Брехунець&quo... (0)
[24-02-2012] Начальником Волчанской межрайонной ГНИ н... (1)
[22-02-2012] ГПУ возбудила уголовное дело относительн... (0)
[21-02-2012] Община адвентистской Церкви г. Волчанска... (0)
[20-02-2012] Председатель Старосалтовского поссовета ... (0)
[20-02-2012] Волчанский маслоэкстракционный завод нар... (0)
[20-02-2012] За взятку задержан судья Волчанского рай... (0)
[16-02-2012] Школьница пыталась покончить с собой из-... (0)
ВОВЧ@НСЬК Сб, 27-04-2024, 00:59
Вітаю Вас Гость | RSS
Кто автор?  
 НОВОСТИ
Головна » 2006 » Вересень » 26 » Мальовнича частинка неньки України
Мальовнича частинка неньки України
18:44
Вовчанському району – 85 років
Мальовнича частинка неньки України

26 вересня 2008р., Вовчанщина відсвяткувала 85-річчя від дня утворення свого району. На урочистості прибуло чимало гостей, серед яких, зокрема, голова облдержадміністрації А. Аваков, голова облради В. Салигін, керівники інших районів Харківщини, депутати рад різних рівнів, а також гості з близького зарубіжжя – сусіди суміжних районів Росії.

Ще до початку святкового зібрання, що відбувалося в Палаці культури Вовчанська, на площі імені Смільського вишикували свої намети сільські громади, де кожна прагнула продемонструвати те, чим багата вона, в рамках традиційного вже на Вовчанщині дійства «Гарбузова хата». Чого тільки не було тут: вишивки, картини, плетені вироби, дари садів та городів, виплекані дбайливими руками місцевих трударів. Дзвеніли пісні, давали лиха закаблукам танцюристи. Лилися мед, пиво, домашня наливка й дещо міцніше.

Одне слово, один із найбільших районів області (друге місце за площею) відзначав свій 85-й день народження. Втім, історія краю сягає сивої давнини. Адже на його території знайдено два поселення неоліту, кургани ранньобронзового періоду, залишки черняхівської ранньослов’янської культури, п’ять поселень салтівської тощо. А перші переселенці на чолі з Мартином Старочудним (після тривалої пустки від монголо-татарської навали) з’явилися на річці Вовча в другій половині ХVІІ сторіччя. Вони й заснували слободу, що згодом виросла в місто Вовчанськ. Ушановуючи тих, хто доклав чимало зусиль до розбудови населеного пункту на річці Вовча, з особливою вдячністю згадували на урочистостях голову Вовчанського повіту Василя Колокольцова. Це при ньому Вовчанський повіт вийшов на друге місце в Російській імперії за темпами благоустрою, розвитку культури, освіти, а власне сам Вовчанськ став містом. Бо Василь Колокольцов будував не власні «хатинки» біля води (шлагбаумами перегороджуючи простим смертним підхід до водойм), а школи, в яких донині навчається вовчанська дітвора, адміністративні будинки, зберігав і насаджував ліси. Тож нині Вовчанщина – наймальовничіший куточок Слобожанщини, тваринний світ якого нараховує майже 6000 видів, а рослинний може похвалитися цінними реліктовими породами та рідкісними, занесеними до Червоної книги України. Пам’ять про людину, яка залишила яскравий слід в історії Вовчанщини, вдячні нащадки увічнили в монументові В. Г. Колокольцову, що стоїть на центральній площі перед Будинком культури.

Сьогодні Вовчанськ теж активно розбудовується. Тільки на газифікації об’єктів району освоєно майже 11 мільйонів гривень.

Введено в експлуатацію житлові будинки загальною площею майже 15 тисяч квадратних метрів.

– Тільки вчора, – зазначив голова райради В. Панов, – відкрито дитячий садок у Новоолександрівці. А сьогодні, 26 вересня, запалено газовий факел у Молодовій. Якщо йтимемо такими ж темпами, то 90-річчя району доведеться святкувати вже два дні.

– Підвищення рівня життя населення, повніше використання виробничого потенціалу, покращання соціальної та бюджетної сфер – це основне завдання райдержадміністрації, – підкреслив її голова В. Удод.

Зростають обсяги виробництва товарної продукції. Зведений бюджет складає майже 11,5 мільйона гривень. Є чим звітувати 85-річчю. Найбільш прибутковими підприємствами є ВАТ «Агрегатний завод», олійноекстракційний, м’ясокомбінат, державне підприємство «Лісове господарство».

Але особливо відчутні успіхи сільського господарства, де район – один із найкращих на Харківщині щодо збирання зерна та соняшнику. Так, збір ранніх зернових цього року склав понад 200 тисяч тонн при середній урожайності 44,4 центнера з гектара, що є найвищим результатом валового збору на Харківщині. Серед правофлангових у районі СТОВ «Агросвіт», ПСП «Нива», «Молния-1», ТОВ імені Шевченка, «Хлібороб», «Новоолександрівське», державне підприємство «Гонтарівка», фермерські «Калина», «Віктор», В. О. Никоненка.

Голова облдержадміністрації А. Аваков, голова обласної ради В. Салигін вручили кращим представникам Вовчанщини Грамоти, цінні подарунки, висловили подяки з нагоди 85-річчя району за вагомий внесок у його розвиток.

І першим серед нагороджених був настоятель Свято-Жено-Мироносицького храму, що височить у центрі міста, І. Остапович. Я запитала у священика, скільки років зводили цей красень храм.

– Будівництво почали в 1997 році, – відповів він, – практично з нуля, але йшло воно дуже повільно. Я був призначений на цей приход шість років тому, роботи вистачало, вистачає й зараз. Буквально по цеглині піднімався він угору. Він буде найбільшим у районі. Вже працює недільна школа, приходить чимало народу, особливо на свята.

Серед нагороджених знані мешканці району. Але була й молодь. Зокрема, цінний подарунок – годинник – з рук голови облдержадміністрації отримав учень Вовчанської гімназії № 1 Дмитро Сичов.

– За що отримав цю нагороду?– запитала його.

– За участь в олімпіадах. Беру активну участь у всіх олімпіадах із різних предметів у районі. Виступаю на обласних змаганнях за свою школу, район.

Наступного року Дмитро закінчує одинадцятирічку. Куди вступати, остаточно не вирішив, але, скоріше за все, це буде авіаційний вуз. До того ж після навчання є можливість прикласти свої знання в рідному районі на підприємстві, пов’язаному з авіацією.

Дмитро, напевне, наймолодший з тих, кому в урочистій обстановці перед активом усього району вручили нагороду. А почесний громадянин району, директор приватного сільськогосподарського підприємства «Нива» А. Смолович – один із найстаршого покоління. Він усього на 9 років молодший від Вовчанського району, в якому працює вже рівно півсторіччя. Але Аврам Самійлович активний донині, кероване ним ПСП одне з кращих у Вовчанському районі. Тож і нагорода, що отримав на урочистостях, цілком заслужена. Втім, шлях ветерана не безхмарний. Приймаючи заслужену нагороду (а це золота відзнака у вигляді старовинної пекторалі, знайденої на теренах України, яка вручається нагородженим тільки раз у житті, бо й виготовлено їх усього 300 штук), не без гіркоти зауважив, що працювати важко, бо всі хочуть забрати в нього господарство. Та оптимізму не втрачає. «Будемо працювати, – сказав, – а там побачимо». Ці слова потонули в схвальних оплесках зали.

Загалом же цього дня було відзначено велику кількість кращих із кращих. Газетних шпальт не вистачить, аби назвати всіх. Ми щиро вітаємо нагороджених. Зичимо подальших успіхів їм і всьому Вовчанському району – перлині в золотому намисті неньки України. Віримо, що й надалі він упевнено просуватиметься вперед. І ще не раз почуємо про його звитяги. Адже, як зазначив голова облради В. Салигін, і в заходах із проведення Євро–2012 на Харківщині левова частка припадає на Вовчанщину. Тож побажаємо успіхів цьому славному куточку Слобожанщини.

Ніна Чернова

перейти до першоджерела Взято звідси


до речі... . . . .
Що пишуть про це в Мережі: Яndex Яndex  Google Google Блоги Блоги Яndex.News Новини
Категорія: Культура | Переглядів: 1086 | Додав: volchansk | Рейтинг: 2.0/1 |
Всьог коментарів: 0
Дописувати коментарі можуть лише зареєровані користувачі
[ Реєстрація | вхід ]
та користувачі В Контактi
Разделы новостей
Влада [170]
Фотоновини [9]
Економіка [92]
Спорт [35]
Культура [37]
Екологія [32]
Інфраструктура [59]
Політика [19]
Соціальний захист [10]
Суспільство [80]
ЗМІ [38]
До відома! [110]
Негаразди [374]
Інше [78]
х-Анонсы и планы [10]
х-Встречи [7]
Міні-чат
Опитування
Какие материалы Вы искали на нашем сайте?

[ Результаты · Архив опросов ]

Всего ответов: 435
Друзі сайту

наша кнопка
Волчанск (Украина) - сайт земляков

Статистика

Онлайн всього: 1
Гості: 1
Користувачі: 0
Copyright "Bank e-Day" © 2024